Saturday, August 29, 2009

Apa itu Jerawat atau Jeragat
Jeragat adalah panggilan untuk liang roma kulit yg tersumbat oleh sebum (juga dikenali sebagai bintik putih dan bintik hitam), jerawat, bonggol kecil yang boleh timbul pada muka, leher, bahu, dada, belakang, bahagian lengan dan paha. Jeragat, juga dikenali sebagai jerawat, adalah malapetaka bagi setiap wajah dan mimpi buruk bagi mereka yang malang dan satu penyakit kulit paling biasa. Di Amerika Syarikat, hampir 60 juta orang menghadapi masalah jeragat, dimana 85 peratus daripada golongan remajanya menderita penyakit ini. Folikel Biasa


Jerawat merupakan masalah yang terhasil daripada aktiviti hormon-hormon pada kelenjar minyak (sebaceous glands) pada kulit yang membawa kepada penutupan liang roma dan kecederaan tisu (lesion) yang biasanya dipanggil jerawat. Luka-luka jerawat biasanya timbul di bahagian muka, leher, belakang badan, dada, dan bahu. Bertentangan dengan kepercayaan umum, jerawat bukan sahaja penyakit golongan remaja. Ia adalah masalah sosial dan boleh mengecewakan dan mencacatkan dalam kes-kes tertentu. Ia mempunyai kesan ekonomi yang penting, kerana banyak wang dibelanjakan untuk rawatan preskripsi dan bukan preskripsi, terapi dan produk-produk jerawat.
struktur Whitehead

struktur Blackhead
Kebanyakan remaja dan sebilangan orang dewasa mengalami masalah jerawat untuk tempoh masa yang agak lama. Masalah tersebut tidak terbatas untuk mana-mana peringkat umur, bangsa, atau jantina. Ia menjejaskan beratus juta orang seluruh dunia. Masalah besar dengan jerawat adalah keadaannya yang tidak disenangi dan juga kesan parut yang ditinggalkan. Kes-kes jerawat berlainan dari sederhana kepada amat mencacatkan. Ia deretan dari bintik hitam dan bintik putih kepada benjolan merah (nodul-nodul) dan nanah.

No comments:

Post a Comment

HATI SEPUTIH AWAN

JIKA HATI SEPUTIH AWAN, JANGAN BIARKAN IA MENDUNG.

JIKA HATI SEJERNIH AIR, JANGAN BIARKAN IA KERUH.

JIKA HATI SEINDAH BULAN, HIASI IA DENGAN IMAN.