Friday, July 24, 2009

natural 99?? tol ker bahaya?????


Alkisahnya suatu malam, satu perbualan hot antara osmet2 ku yang tercinta ttg krim kecantikan..tetibe tut....tut.... terdengarlaaa suara merdu osmetku yg menyuruh ktrang bc artikel pasal effect krim natural 99...hurmmmmm seram sejok gak bila artikel tu ckp kandungan krim tu ad peratusan bahan kimia yg tinggi...yg paling menyejukkan lagi bulu roma ku ini...krim tu ad kandungan merkuri n hmmm sejak dua menjak ni ak n bebudak umah sewa taman u ni trus dibelenggu dengan persoalan yang xtau nak jawab camne...


tol ker krim natural 99 ni bahaya....n tol ker da di haramkan kat indon.huuhuhuh

108 comments:

  1. to hana...
    hana try la search sal cream tu..dulu akak i n my mum pun pakai tp kejap je sbb kakak i kate benda tu bahaya then stop terus..

    n pada i ape saje bahan kosmetik tak kire ape brand bahaya kalau buat kulit kita yg dah memang gelap jadi putih n selesa ke bila muka lagi putih berbanding badan..tak macam pelik pulak

    mmg buat researh sal produk tu sehari suntuk ni sebbab takde keja nk buat..

    i nk post link kat hana pun i malas nk search balik..

    tp i ley buat conclusion lah..

    natural 99 tu mmg bahaya sbb bhn kimia die tinggi dr hadnye..n ade hidroquinon yg berfungsi mmg untuk mncerahkan tp beri side efect mnyebabkan kenser dlm pengunaan tpoh yg pnjg..

    tp pastu i ade jumpe 1 website ni die claim yg natural 99 kne haramkan kat indon tu product klon..klu produk sebenarnye ade cap mohor yg shiny..n produk sbnar ade 3 set je tnpa toner warna kuning terang.

    tp pada i ntah la..sbb kat product tu tak de ingredient..i study sal packaging n i rase was2 la knape xbuh ingredient...

    so i rase better u u stop guna klu was2..cantik hanya sementara buat pe..jgn racun diri...

    itu pd i..sbb pmpuan ni akan tension bile kulit diorg tak cantik kan..

    n paling senang skali u bwak krim tu kat doktor..or p wat lab test.check dulu ape2 product sblum apply kat muka..sbb zaman skrg ni org tak bertanggungjwab..lebih fikirkan keuntungan dari keselamatan org lain..selfish right?..

    panjg lebar dah i ngomel..entry u pun tak pnjg cm comment i kan..haha...

    whatever, it's up to you..
    if u trust it, just go on
    but if not u better stop..


    wasalam..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hello...kta nk kongsi pgalaman jga ni pasal cream muka 99...mang bnar ada yg palsu n ada yg bnar.sy ada pakai tp x selalu..kputusannya ok,kulit muka cerah,memang putih.tp ada satu prbezaan nya di antara cream ini..iaitu,nature 99 adalah bagus!..tetapi nature Special 99,..sy rasa x ada prubahan...krim mlm nya yg memutihkan kulit. Sekian...

      Delete
    2. Kta org beli cream tu murah je..dijual satu botol rm6 je..cream siang n mlm.klu nk kn kesan yg cepat gunakan pncuci muka racikan 99 rdl.

      Delete
    3. yg murah 1botol 6 uh yg palsu..better stop pakai yg palsu uh.. yg betol punya 1set rm 50ringgt - rm 60rggt..yg murah uh berbahaya..jgn pakai

      Delete
    4. assalammualaikum....pd semua...sy dah pakai natural 99 y ore mmang harga nyer mahal dan kecik je bekasnyer,tp sjak sy guna slama hampir 3 tahun n jerawat sy dah x kua mcm sebelum nyer,kalo ad pun jerawat time periot,sy guna sbb sy ad masalh jerawat,keputusan nyer skrang natural 99 y ore pnya alhamdulillah...bekesan.Pada sy kite kena yakin pd diri kita dn y pnting adalh niat. Ape pun sbgai pgguna kita layak menilai brg y kite guna. Ape pun y kta guna jika ia nyer ad kesan y baek alhamdulillah....So renung2kn je lh...Y pnting cr y ore pnyer...jgn cetak rompak...tu pendapat sy sbg pngguna.

      Delete
  2. natural 99 ada yag asli dan palsunyer...yg palsu tu ada toner..tp kalau yg asli hanya ada 3 barang jer..pastu pengelupasan tak teruk..kekadang tak mengelupas pun...

    ReplyDelete
  3. salam.
    hye, i baru pakai..kwn i yg tlg jualkan..dia ckp makcik umah dia yg jual..dia tlg2 je.
    tapi i was2, sbb dia kata makcik tu buat sendiri n pkai botol tu je, tapi terang2 kat atas tudung botol tulis racikan 99..so how?
    kak tu cam bek, blh dipercayai, so i xsure la cite dia btul or salah...
    i beli dlm harga yg agak mahal, which is rm 98 la..u beli ke?brape kena?

    ReplyDelete
  4. ish yg i tau product tu murah je x smpai rm 20 pun.siap ada cop mohor shinny...

    ReplyDelete
    Replies
    1. cop mhor shinny tu cmne? yg ada lmbg ori bersinar2 ke?

      Delete
  5. kak uyune: thanks alot kak..nasihat yg akak beri tu sgt2 berguna..n hana da lm da stop pakal natural 99 pas dapat tau die ad hidrokuinon...tkut giler seh..mmg laa die bg kulit gebu n xde mslah jerawat lgsg..tp effect long term die hana xsanggup nak trime..wat pe nak cantik kalu diri merana..100% hana stuju ngan akak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. lepas awk stop tu,ada effect x..mcm mkin byk jrawat ke

      Delete
  6. anonymous: aritu hana beli rm 40 jer..ad 3 jenis lam set...krim siang krim mlm n sabun...tp hana sarankan better stop je la...sbb bahan2 yg die guna kt xtau...skrang ni mcm2 org leh buat...yg jd mangsa nanti kt sume..huhuh

    ReplyDelete
  7. hai...ramai jugak komen pasal natural99... sejak menjual natural 99 selama 3 tahun macam2 komen saya dengar dari pelanggan dan pernah jumpe produk tiruan..

    sebarang pertanyaan sila ke fb saya www.facebook.com/Natural99

    dan website http://www.natural99.net (98% telah siap)

    ReplyDelete
  8. hey guys.. jgnlah buat ceta yg bukan2 natural ada yg tak ori dan ada yg betul2 ori so yg pakai ori tu tak perlulah kuatir n yg bukan ori itu lah yg perlu berwaspada..if tak percaya please add te FB natural 99 pasti kan u all yg tak percaya ask sendiri dgn owner dia.. ok.. jgnlah buat ceta yg bukan2 sebab mungkin yg buruk2kan this product menjual product lain so dgn cara ini dpt memburukan this product..

    ReplyDelete
  9. betul tu encik zaeemm... drg ni saja jer nak burukkan nama org... kita yg pakai ok jer..

    ReplyDelete
  10. sory kepada yang berkenaan coz niat hana bukan nak blame sape2..cuma ni pendapat hana shja n bkan niat nk promotekan product lain..maaf kalo ad tersilap kata..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy bru e try pkai dlm bln 11 2011..
      dia pya effect mmg cantik dlm masa 2mggu jer..
      yg sy tau produk ni ade mcm2
      yg sy pkai skg mertal fortis,Aura Puteri Gold
      2 yg dorg repacking sendiri..
      betul ker merbahayakan?
      tlg bg penerangan detail pd sy?
      btl ke effect dia yg akn dtg jd mcm 2?

      Delete
    2. yg ori tu,kt btol dyer ada letak ingredients x
      mcm mne la nk bedakn yg ori n x

      Delete
  11. rasanya memang perit dan muka kelihatan kemerahan sedangkan harganya RM30 sahaja. ini ori ke tipu?

    ReplyDelete
  12. Sy dh lma pkai..2years..kdg stop,pastu pkai lgi..memang mmuaskan..tpi msa ni ntah knpe slalu timbul jerawat..sy tkut sbnr nye..apa ptut sy buat?

    ReplyDelete
  13. aduuuh jd serem dh dger'a.......
    saya skrk sdang pakai ..
    tapi wajah saya jdi hitam lagi ..
    karena klo saya beraktivitas di luar ruangn saya tidak mggunakan krim yang kuning......

    ReplyDelete
  14. kawan i ade pakai krim 99 tu, pada mulanya muka dier memang putih, lebih putih dr bdn dier, tp lama kelamaan muka dier byk kesan kehitaman,so skrg dier dh stop, dan i sendiri pnah pakai krim pemutih jenama Yanko, krim tu memang berkesan untuk memutihkan muka, seminggu jer muka dh boleh putih dan licin, tp setelah berlaku pengelupasan , muka i tkleh kena cahay matahari, memang rasa terbakar, at last i stop pakai krim tu, 2 hari i stop guna so muka i memang bykbintik2 merah seperti rengsa, when i jumpa doktor, so doktor kata i keracunan merkuri, now i tgh proses recover

    ReplyDelete
  15. krim natural 99 mmg berbahaya, di indonesia dah lama diharamkan, kerana mengandungi merkuri, hidroquinon dan placenta babi.
    oran memakai produk ni memang lah terus hilang masalah kulit,sebab merkuri ni obat keras,cantikkan kulit dlm short term je, lepas tu padah banyak. coba try berhenti gunakan produk tu pasti jerawat naik dan muka kusam balek.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg betul pun. Saya sndri pnh pkai, muka jadi teruk bile stop.

      Delete
  16. Check this out about dangerous of mercury in natural 99

    http://www.whiterskin.info/mercury-is-a-dangerous-skin-lightening-ingredient/

    http://theskinphilosophy.forumotion.net/t64-mercury-used-as-a-skin-lightening-ingredient

    http://www.info.gov.hk/gia/general/200812/08/P200812080209.htm

    http://tabloidjubi.com/index.php/edisi-cetak/advertorial/2090-peredaran-kosmetik-berbahaya-di-papua-memprihatinkan

    ReplyDelete
    Replies
    1. where got mentioned natural 99.. not include

      Delete
  17. terima kasih atas respon anda sekalian..apa2 pun yg penting pastikan kandungan setiap barangan kosmetik itu sebelum pkai..kerana kesannya diri kt sendiri yg terpaksa menanggung..(^_^)

    ReplyDelete
  18. penah pakai..
    mule2 ok la.. semua org puji..
    muke gebu...licin..cantik..cerah...
    lepas tu...
    dah 3-4bulan gune, kesan die mule nmppk.
    muke bjerawat..jerawat yg sgt teruk...
    nsib baik pg jmpe doktor n dah okay dah skang...

    ReplyDelete
    Replies
    1. lepas jmpe dokter,dkter bg ubt ke

      Delete
    2. same la. tp sy x pakai natural 99. sy pakai sf beauty yg rupa n bau dia sebijik mcm natural 99. lepas 3 bln pakai naik jrwt kecik2 lps tu pakai lg sampai 6 bln pakai stat baik jrwt batu plk. lps tu stop pakai makin melambak plk jrwt penuh 1 muka. yg bernanah plk tu. skrg pakai ubat dr tp still ad lg la cuma x dasyat mcm dlu. pdhl b4 pakai sf muka sy x prnh pon naik jrwt batu. apth lg byk. cdgn sy sape tgh guna baik stop drp merana kemudian

      Delete
  19. lgu ape eah kt page u ni

    ReplyDelete
  20. takot la nk try.....tp dh try dh pn...mmg mke jd ptih....jrwt pn tk naek2...tp npe rmai yg kte bnyk jrwt naek...th2 nnty mke sy plak yg bakal tmbh jerawat bnyk...huhu...seram tol

    ReplyDelete
  21. sy pon sdg pakai..so far ok je..muka pon x berminyak dh..yg pastinye cr yg original..tp sy nye tulisan kt botol bkn cm dlm gambar tu..sy nye botol tulisan shining warna gold..ade original stamping code..details made from indonesia..harga 1 set rm65..aritu cr kt kedai nk tgk packaging nye..mmg sam engn gmba yg d atas..tp harga sgt murah..cuma rm8 sebotol?pastu x d displaykan pon kt kedai..meaning di simpan d tpt tertutup so sy xpasti either original atau x cz sy juz nk cek je..tp sgt bbeza ngn yg sy pkai..sabun pncuci muka pon sgt lain..nnti sy upload kt blog..sile la tgk nnti ye.. :)

    ReplyDelete
  22. ermmm..tkot lak ase..sbb skg tgh pkai...pe pndpat kwn2 lg..adkah klit muka mkin truk??

    ReplyDelete
  23. saya pkai ok ja...saye beli kt psr mlm ja...tiga set bru 15 ringgit..ok jer~

    ReplyDelete
    Replies
    1. yg kat pasar malam uh tiruan..jgn beli...harge betol rm50 - rm60 keats.better stop pakai yg tiruan uh..yg murah2 uh sume tiruan

      Delete
  24. mbak HaNa RaMLi cute dech.. hehe
    salam kenal.

    ReplyDelete
  25. ari2 sy ade pkai..pas2 adik ckp produk 99 kandungan merkuri tggi ssgt so sy stop...ingt nk pkai blk tp bila dh dgr mcm2 citer psl produk nie takut lah plak...

    ReplyDelete
  26. betul ke nie...produk nie ade kelulusan ke?sy pernah pkai tp stop coz dpt tahu yg kandungn merkuri nye tggi..kat online rmai yg jual...ingat nk try plak...dh dgr citer camni cancel lah...

    ReplyDelete
  27. lgu ape nie...bestlah...bgtau tajuk ngan pyanyinya plz...

    ReplyDelete
  28. sy bru jew 3mgu pkai..dlu mka ade parut2 jerawat dlm sgt tp da ok ckt,,nk kata putih xdew laa mkin putih..natural jew sy tgk..

    ReplyDelete
  29. biar sy tlg jwb yer, lagu dari opick, tajuknya rapuh. lagu ni mmg best giler

    ReplyDelete
  30. melati putih said......
    sebenarnya biarla saya terus terang ya si...
    produk natural 99 tu harganya murah aja...
    hanya 4 ringgt sebotol,sabunya 4 ringgt,semuanya dijual kitar 12rgt sahaja..meninggan...kalu dikatakan ianya diharamkan di indonesia itu kerna terlalu banyak yg palsu dan berbeda2...yang pasti nya yang benar adalah yg punyai stiker kilat ade brand dari indonesia...punyai tarikh luput...jadi pilihla yg ori...ia sbg berkesan...saya sudah bertahun guna ..enggak ade yg tak eloknya..kulit semakin cntek...

    ReplyDelete
    Replies
    1. mbak asal indonesia ya? sekarang menetap dimana? di mana dapat stok ant99 original?

      Delete
  31. whats up girl...u all bising psl natural 99 tak berkesan lah..apelah..mak aku guna dh lama ..aku pun tak lahir lagi waktu tu....mak aku cun je smpai skrg....xde ape effect pun...ok jer...tol melati..mana2 brand kulit muka pun kalu dpt yg x ori mmg terukla muka..so ape korang nk kwatir sgt..carry on girls....

    ReplyDelete
    Replies
    1. yg u gtau sal mak u 2 thn bile??thn jaafar tonggek dlu?dlu2 mmg la elok sbb dlu xde bhn kimia..skng ni byk produk yg dh gune bhn2 yg mbhaye untk mprcepatkan proses pmutihan.. de phm?????

      Delete
    2. bahan2 yg merbahaye uh dalam produk tiruan.. xyahla2 nak mara2 org.. cakap elok2 an bole..budi bahase budaye kite

      Delete
    3. hahahaha nakal ler,jaafar tonggek. adoiiLaaa...

      Delete
    4. Cuba stop,ada kesan kusam n gelap blk x,yg kandungan merkuri tinggi tu yg x ori je ke atau yg ori pn tinggi..kulit kita beza2 ada yg cpt je kesan ada yg ok n ada yg truk..yg prlu dibuat pastikn bhn2 pmbuatannye..

      Delete
  32. nak tahu natural99 tu ori ke tak,cuba jemur tengah panas dia akan bertukar menjadi hitam,sepupu saya pernah buat dan tulisan warna biru yg tiruan...

    ReplyDelete
  33. sblum kata apa2,maaf bg yg bkenaan k.. sy dulu pakai gak. hampir setahun stgh...bagus ni liang roma pun xnampk, pimple apatah lg..ilang tu..tp rupanya 'keserian' tu sementara rupa2nya utk sy. muka bertambah teruk..kembang sana sini..pimple dah over sgt..sampai skrg sy msh merana..setahun stgh dah sy melepaskan natural 99 dan msih merawat muka hasil 'effect' tu..sengsara..nak eyecontact pun malu..tp sy xsalahkan natural 99 seratus pratus sbb pernah buat muka sy berseri2 dulu..n semakin sedar keserian diluar tu hanya sementara..

    ReplyDelete
  34. sy si anoymous yg baru anta komen tu...baru selang sehari komen hal natural 99...sy bertemu pulak dgn natural 99 yg dikatakan original..n back to use it.. im try..untuk seminggu dlu..klau ada kesan sampingan macm kisah sy yg terkena dgn xori dulu...i akan insaf sepenuh2 nya...tapi harga ni mahal pula..rm25..wat muka senyum kit cuma dapat kurangkan ke 23 je..xpa...cuba untuk keberapa kalinya entah la..seminggu lepas ni...sy bg komen lagi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. cik kak,yg sy bli ag mahal.. 36hinggit..2 pon tgh was2 smada ori @ x..baek cik kak bwaspada dr skang..

      Delete
    2. sy beli rm55.. kurg daripade rm50 uh ktenye yg palsu.. ce try tny agent produk ni..

      Delete
    3. hasil dr pembacaan sy (dr sumber internet)..bahan kosmetik yg merbahaya tu antaranya:- mercury, AHA (hidrokuinon), lagi satu lupa pulak..hehehe...mcm mana kita nk tau poduk tu ada kandungan merbahaya?? caranya mudah saja....cuba tgk pada penutup cream/toner kite tu....ade x kerak2 kaler mcm perang2 gelap/kuning....lau ade, sah menda tu ade kandungan yg merbahaya.,...jd straight away buang aje k...setakat ni yg sy jumpe produk RDL & toner POP...mmg ade menda alah ni...jd baik jgn guna ye.......lau nk ikut kan....bedak compact pun bahaya juga ..sbb kebykkan bedak compact ada zinc oxide... zinc oxcide mmg merbahaya..yg terbaik, pakai je talkum baby...xpun sebelum pakai bedak compact, alas dlu ngn talkum baby...yg psl bedak compact ni...sy berguru ngn kwn sy yg skg ni study master psl kosmetik ni kt usm....nk percaya atau x, terpulang...salam

      Delete
    4. dik, AHA x bahaya la. sy guna produk ad AHA jenama uriage. dr yg cdgkan. khas utk jrwt. ok je. international lg. cek la btul2 dlu b4 post. jgn kelirukan org ye

      Delete
  35. tuan punya blog ni tak jawab2 orang tanya apa tajuk lagu dalam blog u ni?.. sedap .. nak tahu tajuk lagu dia pls..

    ReplyDelete
  36. minta maaf tuan punya blog, saya dah jumpa lagu ni dah.. tq..

    ReplyDelete
  37. maaf..hana da lm x update..lagu lam blog ni tjuk die rapuh..opick..

    respon tuk komen2 ttg natural 99..its depend pd setiap individu tu..niat hana ttg post ni bkan tuk blame atau nk rosakkan reputasi produk ni..mmg wujud produk yg ori n ciplak..tp korang sume harus bijak lam menentukan kehidupan n kecantikan korang..pkai la pape pun..asal x memudaratkan..hehehe..peace..(^_^)V

    ReplyDelete
  38. cik zira pupel said:
    i pon x sure la pasal produk ni,but i bru je pkai produk ni coz produk yg i pkai ni betol2 di import dri indonesia and ada stiker original.salah seorng drpd keluarga i ad yg bermenantukan orang indonesia.every month mak dia akan kirim dri indonesia..so adik ipar i pkai produk ni dh lme,kulit nya memang cntik..and sekarang i tengah pkai.and memg berkesan tp bru2 ni my husband ckap ad lmak babi and then i ase was2..tp yg pentg everythg produk must original!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. nk tnya yg asli mcamne dia punya sticker kt produk 99?gold n shiny2 kew @sticker dye wne biru + merah..dy gne sbun apew?biase klau kt klantan natural 99 dsertakan dgn sbun metafortis bukn nyer natural 99..harga pom 40 1 set..klau yang wne biru + merah 2 hga 30 jew..kt psar malam pom ade jual...haih..risau lah den..nnti bls komen ek..TQ

      Delete
  39. saya baru je nak pkai..bile bace komen2 ni..rase takot plk..sebab fren sy kate okey..kulit sy berjerawat..tu nak cube tu..tapi..bile bace sume ni rase was2...anyway saya akan cube dulu..belom cube belom taw..kikiki

    ReplyDelete
  40. salam..
    sy bru je pakai product nie semalam..tba2 sy rse nk buat research kt internet..pelbagai comment negative/positif mengenai product ini..sy rse was2 la...
    bagaimana nak memastkn bahawa product ini selamat digunakan..sy bru2 nk berjinak mengguna product krim2 ne..huhu TQ

    ReplyDelete
  41. Sy pn dh rase tkt..
    sy bru je pkai product ni
    dlm 5bln mcm 2...
    skg dh bce mcm2 rase tkt plak
    Lau sy berenti apakah effectnya..
    help me???

    ReplyDelete
  42. sy baru beli smlm..sblm ni muke mmg jerawat..tp pakai bhn2 asli je spt,kayu manis utk hilangkan parut,kunyit & masker selalu pakai..saya pakai ni cuma nak hilangkan kesan parut tu aje..tp sticker dia yg tulis ori tu colour merahlah..ada tarikh luput..beli kt kedai jamu..murah jew..kadang2 yg sy tahu,produk dr indonesia ni mrh coz dia x de cukai kan..x tahulah kalau saya silap..sbab sblm ni pakai produk mahal2 pun muka cam tu jugak..rase2 sayalah,semua tu bergantung pada muka,mahal camne pun produk tu,kalao x sesuai ngan muka,x ok jgk..saya pun tgh confuse plk la ni..ok ke x produk tue?...

    ReplyDelete
  43. i sdg cbe product ni skg....bln pertama ok..xrse pe2..mke pun xmengelupas just tegang je..bln ke-2 dia bg sabun yg ln...so kli ni mka i pedih sgt2,,,resah n bimbang pun ade...jerawat halus mla tmbuh...mle2 mmg rgu cz i bli onlne...xde kotak just dlm tuppewear je....label pun just tmpal bodoh cm aje....harga mahal ...bru2 ni i jmpe produk 2 sgt2 murah...n i mkin resah n menyesal...

    ReplyDelete
  44. pernah gunma produk ni agak lama hampir 2 tahun..hasilnya memang baik..kulit jadi putih.Saya beli dari kawan yang jual memang dari indon...bila tak jumpa dia lagi sy dah berhenti beli...jumpa produk ni di kedai tepi jalan,sya beli dengan harga yg murah,harga asal 65 rggt..tp hasilnya sngt mendukacitakan..mungkin yg murah ni meman produk yg tiruan,,,jadi hati2 bila memilih...bezakan yg tiruan asli cuma dari bau dan bentuk produk..

    ReplyDelete
  45. salam....sy baru je nk beli produk ni smlm n baru je pakai mlm ni x smpi 2jam pastu bl bc kajian and testimonial org yg dah cuba buat sy tkt la terus sy cuci muka skg ni. tp mmg kuat la kandungan chemical dia sbb muka sy dah jd sgt kering ni n trs gtl2 kt nhg jerwat ni. nape ek?.. lg satu kn sy was2 la dgn packaging dia. nape x sm mcm yg original. sy beli dr kwn sy dlm btol plastik je ade 3 brg tu. rsnye yg sy beli ni msti tiruan kn?. sy xnk pkai la produk ni sbb slh satunya kandungan merkuri dlm produk ni sgt tggi. tkt plk bl bc kajian n terbukti pn produk ni de dlm list "produk trlrg". adoiiiaaiii...ruginye duit sy rm60. bygkn betapa bhynye merkuri tu sbb boleh absorb dgn cepat dlm skin kite. make sense sgt sbb cuba awk sume bygkn merkuri ni ibarat perfume wlaupn dlm bentuk liquid tp bl terkena pd sesuatu spt kulit ke pe mesti cpt kering kn. sama la mcm merkuri ni l terkena je pd kulit terus meresap sbb tu xsmpi 1saat kite apply krim dia kt kulit da kering.sy da nekad la nk stop produk ni. drpd jerwt sy sdg2 ni tkt jd byk pulak. byk lg alternative lain kot.sy rs sy teruskn la dgn rawatn y sy pakai skg iaitu aesthetic&wellness wlaupn agk mhl tp tidak merbahaya utk jgka ms pnjng. nasihat sy utk sume, "prevention is better than cure".seram taw dgn kwn kite kt ats ni ckp at first mmg cantik kulit putih, merah jerawat sume ilang tp....lps stop hamek ko sengsara! lg satu hal nk kuarkn duit beribu riban nk betolkn blk kulit ni. mak dah x sggp g nyah!.

    ReplyDelete
  46. sila baca bukti yg sgt kukuh di sini;
    http://tabloidjubi.com/index.php/edisi-cetak/advertorial/2090-peredaran-kosmetik-berbahaya-di-papua-memprihatinkan.

    note: NATURAL 99 tergolong dlm list komestik merbahaya.

    (SHARING IS CARING)....PEACE.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Natural 99 tu ada kh kmu mksudkan metal fortis ?

      Delete
  47. salam...

    sy da kenal product 99 ni dah 7 tahun..dan cuma beli dgn seorang makcik ni yg jual original..bg sy mana2 produk yg mendapat sambutan pasti ada org yg tidak btgungjwb di luar sana cuba ambil kesempatan dgn mcipta yg fake...ada cara nak beza benda ni..yes yg murah kena hati2 sebab mmg fake..tuk krim siang ori (warna kuning terang(temu lawak), padat & likat,muka kurang bminyak bila pakai), kalo tak ori (warna kuning pudar, ada lapisan minyak,tghari confirm cair muka pun bminyak tak hengat), krim malam ori ( warna white pearl, likat dan bila pakai bgn pagi muka tak bminyak), sabun jenis planta ori (shining dan likat,bila pakai rasa muka tegang)...was2 dlm islam pun galakkan kita jgn cuba kan...sy ada masalah kulit sejak umur 17tahun mcm2 produk sy guna yg blum p new york solution jak. bila kulit bmasalah kena try n error la kan,bila ada masalah, sbg manusia kita kena la berusaha..sy guna mcm2 produk. sy dah pki produk yg siap ada saloon, nama berdiri megah, ada cop halal, kelulusan sana sini..muka sy tetap rosak...tp sy tak salahkan produk tu coz tindak balas setiap org berbeza..mungkin dgn anda ok,tp pd sy ko...sy tak mention produk tu bukan krn sy ckp suka hati tp tak baik rosakkan periuk nasi org.sebab setiap produk yg ori di pasaran punyai kesan positif kpd org ramai..takkan hanya krn sy tak sesuai sy nak blame produk tu kan...senang citer carilah natural 99 yg ori, stiker shining dan ciri2 yg saya bg kat atas. ciri2 tu sy compare sendiri..sebab pena stok ori hbis..so sy beli kat toko jamu..krim kuning harga rm5 shj..sudahnya baru 1jam apply, trus basuh muka sebab krim tu cair dan muka gatal...gatal dia lain la, tak mcm yg biasa..yg ni gatal tak bleh tahan rasa nak garu muka.

    ReplyDelete
    Replies
    1. awak beli berape ringgit kat makcik tu???

      Delete
    2. Adakah krim yg anda maksudkan natural beauty metal fortis ?

      Delete
    3. sy pun tgh pakai... sy beli dr aunt sy... diA dh lama pakai benda ni... dah bertahun... cousn sy pun pernah pkai... utk tempoh setahun bila dia rasa dia dah putih dia stop than pkai produk 99 ni... tp kulit dia still putih n licin... x dek side effect ... sbb tu sy cuba niat sy pon lps sy dah putih sy nk stop... tp rasa cam nk stop terus lak bila baca... help me

      Delete
  48. actually aku baru je beli..sb ade pakck suh aku pakai..aku ni bdak sukan jd nk masuk U kena la segak,,,tu cari produk pencerah,,aku beli td harga rm15..apa yg korang ckp ni,,buat aku takut,,,aku da byk membazir,,pure oil series yg aku beli un xada kesan pun,,,macam ne ni.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. agak2 ah bro... harga originak mesti 50.00 atau 60.00 15.00 tu konpem tiruan... yang koreng go beli murah tu pe hal..

      Delete
  49. saya pernah pakai saya beli kt kedah rm5 je...sabun+krim siang+krim malam= RM 15.00 elok je...tp yg pelik nye sy bile sy balik ke kjg krim tu jd mahal sgt2..ummpp...np ek... =_=

    ReplyDelete
    Replies
    1. Seller nk untung lah tu,

      Delete
  50. sy ade bli krim kt klntan,hrge dye 36hengget stu set....dye tlis trikh luput 2taon.....pkai lam 3mggu kulit mke jd putih sgt....cm cpat sgt kberkesanan dye.....plek gak...ade yg ckp,mkin cpat brkesan,mkin bhye produk 2....

    ReplyDelete
  51. awak aura maya tu same ke eh cm natural 99?sbb kandungan dlm krim malam dan krim siang same la..allahualam :)

    ReplyDelete
  52. natural 99 tue mg dh diharamkan di indonesia... kwn sy di indonsia tue yg suruh doktor peribadi dia check,mg ade mecury.. dia yg keluar isu tue di indonsia.. mg sah krim tue adalah krim terlarang...

    ReplyDelete
    Replies
    1. original yg ade mecury..yg tiruan ape ntah lg...

      Delete
    2. buka link nie:

      http://www.whiterskin.info/mercury-i...ng-ingredient/

      Delete
    3. 404: page not found!!!!!!!!!!!!!!!

      Delete
  53. salam semua,..dlu akak pn pkai gak krim ni mmg terbaeekk punya,hmpir sthun kmdian akak stop pkai sebb kt toner da tlis hydrokinon..bhn tsbt mmg bhaya..emmm cuba fkir x pelik ke prduk yg boleh cerahkn muka dlm msa yg sgkat sgt?sdangkn prdok yg mahal2 kt psaran perlukan msa pling kurang 4minggu bru nmpak kesan kn?..akak penh tanya gak gn kwn2 dr indon diorng pn nshatkn jgn pkai krim 99..sbb bhaya,..jd akak ptuskn biarla kulit x ptih (dh mmg gelap hehe)salkn x mudarat

    ReplyDelete
  54. better jangan pkai,bibik i pakai hbs muka dia terbakar and dia kata pedih and now dia da stop pakai ..kalau u nak kulit u okie try lah pkai tabita skin care:)

    ReplyDelete
  55. haha..so good boy..pakwe ak pkai ok jerr..n ak pom pkai..yg murah 2 mmg x ori pom..x de ksan pape pom..

    ReplyDelete
  56. adoooi...mcm2 alkisahnyer la... bila baca article nie >>>>> http://www.info.gov.hk/gia/general/200812/08/P200812080209.htm

    ReplyDelete
  57. jdi tkut plk nk pkai...tp skng mmg la de mngelupas ckit..kulit cm kering....cmne ek...dlu pnh dh pkai lme dh tp bru pkai blik sbbnye..kn produk aura maya tu dia wt packaging len pdhal bkn ke sme ngn natural 99 jgk...so better bli natural 99 mrh ckit dri aura maya tu smpai 100 lbih...

    ReplyDelete
  58. sy cuba nk pakai krim99 nie..2 hari adelah cikit perubahan..sy dah jadi was2 mcmne yerkk..ok x krim nie

    ReplyDelete
  59. Sya sdang memakai produk ni.. mcm ne nk tahu die tiruan atau x? coz kulit sy mmg de mslh jerawat.. sy nk menghilngknnyer dngn menggunakan produk ni.. bile bce comen2 rse tkut plak... :(

    ReplyDelete
  60. The best way to Protect my Internet Articles using
    a Copyright?

    Here is my blog: vaginal mesh lawyers
    My website > vaginal mesh lawsuits

    ReplyDelete
  61. ka hana maaf, boleh pinta emailnya tak?

    ReplyDelete
  62. Hey! I know this is kinda off topic but I'd figured I'd ask.
    Would you be interested in trading links or maybe guest authoring a
    blog article or vice-versa? My website goes over a lot of the same subjects
    as yours and I think we could greatly benefit from each other.
    If you might be interested feel free to send me an e-mail.
    I look forward to hearing from you! Excellent blog by the way!


    My web-site: cheap dental implants

    ReplyDelete
  63. Hi there! This is my first visit to your blog! We are a group of
    volunteers and starting a new initiative in a community in the same niche.
    Your blog provided us valuable information to work on. You have done a marvellous job!


    Also visit my page - Cheap Dental Implants

    ReplyDelete
  64. Hello! Quick question that's entirely off topic. Do you know how to make your site mobile friendly? My web site looks weird when viewing from my iphone4. I'm trying to find
    a theme or plugin that might be able to correct this problem.
    If you have any suggestions, please share. Thanks!


    Here is my website :: cheap dental implants

    ReplyDelete
  65. salam . . saya pakai enadia natural 99 baru sebulan . . sayaa beli dengan kawan saya rm58 . . kawan saya tuh mmg pengguna setia enadia. . kulit dia pun nampak cantik. . ramai yang beli ngan dia,. dia cakap jangan risau produk nieyh yg ori punyaa . . saya tengok semua jadi putih . . mula II saya pakai okayh , pori II mengecil ,. . tapi bila dah lama II tuh kulit saya jadi tak sekata n macam hangus . . akk saya yang tegur , kenapa ko pakai produk nieyh kulit jadik macam terbakar . . mase mula II pakai mmg kemerah2an . . saya pelik jugak kenapa jadi macam tuh . . sekarang niyh saya tak tahu nak teruskann pakai kea or macam manaa ?. . leher nampak putih , tapi muka macam ape. . :( :( . . nak kata sye selalu keluar rumah,tadew lhaa. . saya dok umahh jea. . so sye nak tanyaa macam manaa eh kak ?. . TQ . . .

    ReplyDelete
  66. tengok kawan pakai jd putih melepak.. Bile dh bce komen2 ni rse mcm tak berani lak nak mencuba :)

    ReplyDelete
  67. tengok kawan pakai jd putih melepak.. Bile dh bce komen2 ni rse mcm tak berani lak nak mencuba :)

    ReplyDelete
  68. Ape bukti cakap natural 99 ni ade campur babi or pape la...???????^_^ buktikan baru citer naaaa

    ReplyDelete
  69. Yg saye tahu ok je saye pakai ramai yg tegur nampak natural je muke saye n ramai kwn saye pakai pn ok je saye beli rm40 je set okla tk mhal atau murah simple je

    ReplyDelete
  70. Guys, i tgh buat research mengenai set skin care natural 99 ni. Apa yang I dapati, set pencerahan ni telah banyak rebranding dalam malaysia. Antaranya SF beauty, AS. Beuty dan Aura Maya. Buktinya, I dah beli semua brand yang I nyatakan dan buat perbandingan dari segi bau, warna, texture dan juga effect. I boleh katakan semuanya sama dengan Natural 99. I pernah tanya selller, katanya SF beauty dgn AS beauty adik beradik. Cuma kilang tempat lain2. Menipu je. Dah sah2 dorang ambek dengan supplier. Natural 99. Harga AS beauty sgt mahal. Harga Aura Maya pula no.2 mahal. Harga SF beuaty murah sikit. Namun harga natural 99 jauh lagi murah. Now baru i tahu, dorang ni memang ambek dgn Natural 99. BTW, SF beauty pernah claim product dorang ada yang tiruan, i rasa tu bukan tiruan. Tu original, cuma kesilapan pengedar tu dia pergi curi nama brand orang lain. Mungkin dorang ambek dengan natural 99 gak.

    ReplyDelete
  71. I rasa macam hidup2 kena tipu dek pengasas AS beauty, SF beauty dan Aura maya. Ye lah, set dorang ni mahal gile. Sampai ratus2. Padahal kesan dia sama je, isi pun sama. For me, semua product ni effective to my skin and I very satisfied with the positive effect. But now i dah jarang pakai, sebab putih sgt.i tot because of the high mercury level. I ada email ke owner AS beauty, katanya dah hantar ujian klinikal. Kandungan mercury rendah. Bahan2 terlarang lain takde. Katanya dia boleh tunjuk bukti. Pada i, untuk long term xelok continue pakai. Key point is moderate. U guys boleh pakai tapi jangan kerap dan makesure pakai nipis2 je. Skang i cuma menten dgn natural 99, murah dan size oun besar. 60gm for every each cream. Puas hati. So, bye bye AS beauty, SF Beauty dan Aura maya.

    ReplyDelete
  72. Sy pernah pki n99,memg puteh lah...coz tgk mmber pki cerah n parut xde.....mmber bli kt psr je rm25,sy pki ok jew putih...p beli ngn seller kt kg...mybe dpt yg tiruan kot..pki 1 minggu muke jd gtal,kering,naek jerwt btu...last last stop pki n99,pedih yg amat ltk ais pon terase perit..xpki ap ap pom kat muke dkt sebuln jgk...ni skrg pki metal fortis jew..ori dr indon..jual beli n pki sendiri.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Beli kt ner metal fortis?

      Delete

HATI SEPUTIH AWAN

JIKA HATI SEPUTIH AWAN, JANGAN BIARKAN IA MENDUNG.

JIKA HATI SEJERNIH AIR, JANGAN BIARKAN IA KERUH.

JIKA HATI SEINDAH BULAN, HIASI IA DENGAN IMAN.